Ağırlık egzersizleri kas gelişimi için yapılması gereken en temel egzersizdir. Kas gelişiminin yanı sıra bütün vücuda müthiş faydalar sağlar. Ağırlık antrenmanları dayanıklı bir vücut kazanmanıza yardımcı olur. Kadınlar genel olarak ağırlık antrenmanlarından “Herkül gibi mi olacağım ya?” diye düşünerek uzak durur. Ancak bu yanlış bir düşüncedir. Daha dik, güçlü ve kuvvetli bir vücuda sahip olmak için doğru yapılan ağırlık antrenmanları en iyi yoldur. Alpha Sportive olarak bu yazımızda sağlığınız için en iyi antrenman çeşitlerinden biri olan ağırlık kaldırmanın yararlarını anlatacağız! Okumaya devam edin!

Daha Çok Kas Yapmanızı Sağlar

Yağ yakmak ve incelmek gibi durumlar söz konusu olduğunda herkesin aklına kardiyo egzersizleri geliyor. Evet, kardiyo egzersizleri önemli ölçüde yağ yakmanıza yardımcı olur. Ancak ağırlık kaldırmak da vücudunuzun daha sıkı ve güçlü bir görünüm kazanmasına yardımcı olur. Her ağırlıklı egzersiz yapan herkül gibi olmaz. Bu gibi yanılgılar sebebiyle yalnızca kardiyo ve diyet yaparak kilo vermeye çalışan kişilerin vücudunda sarkmalar sıklıkla görülmektedir. Ağırlık çalışmak size daha sıkı bir vücut kazandırır.

Metabolizmayı Hızlandırır


İnsan vücudunda kas kütlesi yoğunluğu, metabolizma hızını etkileyen en önemli faktörlerin başında yer alır. Bunun nedeni ise kasların metabolik anlamda aktif olmasıdır. Aslında kasları güçlü bir vücuda sahipseniz, kas kütleniz fazla ise egzersiz yapmıyor olsanız bile kalori yakarsınız. Çünkü kaslar enerji harcayan dokulardır, kas kütlesi fazla olan insanların da enerji ihtiyacı olmayanlara göre daha fazladır. Bu yüzden kas kütlesi fazla olan insanlar spor yapmasalar dahi kas kütlesi az olan insanlara göre daha fazla kalori yakar. İşin özeti, ne kadar kas, o kadar yüksek metabolizma hızı!

Kemik Erimesini Önlemeye Yardımcı Olur


Ağırlık çalışmanın faydası sadece vücudunuzun dış görünüşünü etkilemez. Aynı zamanda sağlığınızı da olumlu yönde etkiler. Özellikle kadınlarda menopoz dönemiyle birlikte kemik erimesi riski artar. Ağırlık egzersizleri sayesinde kemiklere uygulanan baskı, kemik dokusundaki gelişimi tetikleyen bir eylemdir. Ağırlık egzersizleri yapmak kemik sağlığınızı korumaya yardımcı olur.

Daha Dik Bir Duruş İçin Sırt Kaslarını Güçlendirir



Ağırlık kaldırmanın vücuda etkisi saymakla bitmez. En büyük faydalarından biri de sırt kaslarını güçlendirerek daha dik bir duruş kazandırmasıdır. Ağırlık egzersizleri yapan kişiler, daha dik bir duruşa sahip olur. Eğer devamlı masa başında çalışıyor ve sırt ağrılarından yakınıyorsanız, bu durum sırt kaslarınızın güçsüz olduğunu işaret eder. Yetersiz kas kütlesi, eklemlere binen yükü artırır ve ağrıya sebep olur. Ağrılardan kurtulmak için ağırlık antrenmanları en iyi çözüm yoludur!



Ağırlık Antrenmanları Yapmak Sizi Herkül’e Dönüştürmez

İnsanlarda iskelet kasları uzun ve lifli bir yapıya sahiptir. Ağırlık kaldırma eylemleri kaslara yük bindirir ve kasların kasılmasını sağlar. Burada önemli olan kaldırdığınız ağırlığın miktarıdır. Eğer kaldırdığınız ağırlık alışıldık bir miktardaysa, kas hücreleriniz sorunsuz bir şekilde uzayıp kısalacak ve işlevini yerine getirecektir. Fakat kaldırılan ağırlık alışılan miktardan fazlaysa, burada kaslar zorlanacak ve lifler aşınacaktır. Kasların onarım süreci, kas liflerinin daha iyi ve daha kalın bir şekilde onarılmasıdır. Bu da kas gelişimini sağlar. Bu yüzden belirli düzeyde ağırlık antrenmanları yaparak Herkül gibi olamazsınız. Çok kaslı bir vücuda sahip olabilmek demek, 100 kilonun üzerinde ağırlık antrenmanları yapmak demektir. Kas gelişimi ve güçlenmesi için antrenörünüzün belirlediği düzeylerdeki ağırlık antrenmanlarını yapmanız size daha dayanıklı ve sıkı bir vücut sağlar. Vücut geliştirme hakkında daha detaylı bilgi almak istiyorsanız, “Vücut Geliştirme Hakkında Bilmeniz Gerekenler” başlıklı yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz!

En İyi Ağırlık Kaldırma Egzersizleri


Ağırlık kaldırarak yapılan egzersizler arasında en popüler ve etkili olanlar vardır. Bunlardan en iyi üç tanesini sizler için detaylı bir şekilde anlattık.

Halter Squat

Halter squat en popüler ağırlık kaldırma egzersizleri arasında başta gelir. Dikkatli yapılması çok önemlidir, aksi halde sakatlanmalara sebep olabilir. Halter squat yapmak için;


  • Omuzlara bir halter yerleştirin, dik durun, ayaklarınızı omuz hizasından biraz daha açık tutun, halter barını kavrayan elleriniz de kalça genişliğine göre biraz daha açıkta durmalı.

  • Tüm bacak kaslarını aktif şekilde hissedin. Omurganızı düz tuttuğunuzdan emin bir şekilde çökün, aşağı doğru alçalırken sanki bir sandalyeye oturduğunuzu hayal edin ve kalçanızı dışa doğru çıkarın.

  • Çömelme esnasında dizler kesinlikle öne doğru hareket etmemeli. Ayrıca halterin yukarıdan aşağı doğru inerken aynı doğrultuda olmasına dikkat edin.

  • Ardından yukarı doğru yavaşça kalkın, kalktığınızda diz eklemlerinizi sert bir şekilde kilitlemeyin.


Eğer halter squat yapmak için bir halter barı edinmek istiyorsanız doğru yerdesiniz. Alpha Sportive güvencesiyle halter barlarına hemen buradan ulaşabilirsiniz!

Yana Lunge


Yana doğru yapılan lunge, yana lunge olarak adlandırılır. Normal squat’a göre daha fazla denge, koordinasyon ve iç bacak esnekliği gerektiren bir hareket olduğunu söylemeliyiz. En zor bölge olan iç bacak bölgesini harika bir şekilde çalıştıran yana lunge ile tüm bacak ve kalça kasları aktif bir şekilde çalışır. Yana lunge hareketini yapmak için;


  • İlk olarak sağ bacakla yana doğru geniş bir adım atın, sol bacağın üzerinde kalçayı geriye doğru esneterek çökün.

  • Bu hareket esnasında omurga pozisyonuna çok dikkat edin. Her iki bacak için eşit sayıda yana lunge yapın.

Hip Thrust


Hip thrust hareketi sıkı kalçalar için en iyi ağırlık egzersizlerinden biridir. Bu hareketi ister sırtınızı bir egzersiz sehpasına yaslayarak isterseniz de dümdüz yerde bir mat üstünde yatarak yapabilirsiniz.


  • Bir ağırlık sehpasına yaslanın, omurganızı sıkı ve dik tutun

  • Karın bölgenize uygun bir ağırlık alın

  • Bacaklarınızı omuz genişliğinde açın ve kalçanızı yukarı doğru kaldırın


Spor salonunuz için doğru ekipmanlara ulaşmak istiyorsanız, Alpha Sportive salonunuz için gerekli olan bütün ekipmanları sağlayacaktır. Spor salonu ekipmanlarına Alpha Sportive güvencesiyle rahatça ulaşabilirsiniz. Ekipmanlar hakkında bilgi almak için sitemizi ziyaret edebilir ya da bizimle doğrudan iletişime geçebilirsiniz. Unutmayın, ne kadar kaliteli ve donanımlı fitness malzemeleri salonunuzda olursa o kadar mutlu üyelerle buluşursunuz. Alpha Sportive güvencesiyle bütün spor salonu malzemelerine kolayca ulaşabilirsiniz! Alpha Sportive internet sitesini ziyaret etmeyi unutmayın!

Ürünlerimizi İncelediniz mi?